Om Mårslet Kirke

Mårslet kirke er bygget i slutningen af 1100-tallet. Murene er opført af kløvede granitsten – med fint tilhugne granitkvadre ved hjørner og ved åbninger i den udvendige mur – og af marksten på muren ind mod kirkerummet.

kirkeloftLofterne har været flade trælofter. Hvad tagdækningen oprindelig har bestået af, vides ikke. Omkring år 1800 havde kirken et blytag, men det blev i 1828 solgt af kirkeejeren, baronen på Vilhelmsborg, der manglede penge, og i stedet erstattet med kirkens nuværende brændte bæverhalesten, der dog er blevet fornyet i 1975. Mårslet kirke er i dag den eneste kirke i landet, hvor hele tagdækningen består af disse smukke tagplader. (Se avisudklippet nederst på denne side)

I kirkeskibet var der 2 døre, en mandsindgang mod syd og en kvindeindgang mod nord. Sådan så alle 2000 danske landsbykirker, der blev rejst i sten i 1100- og 1200 – tallet, ud. Først ca. 300 år senere fik Mårslet kirke det udseende, som vi kender i dag, da tår- net, våbenhuset og de indvendige hvælvinger kom til.

Omkring år 1500, da kirken fik tilbygget tårnet mod vest og våbenhuset foran mandsindgangen, blev der brugt mursten til byggeriet. Også de samtidige hvælvinger blev udført med brændte mursten. De små oprindelige vinduer, der sad i vejen for hvælvingerne, blev muret til og erstattet af større vinduer. Også kvindedøren mod nord blev tilmuret.

Et af de ældste billeder der findes af Mårslet Kirke. Klik for større version

Et af de ældste billeder der findes af Mårslet Kirke. Klik for større version

Et af de ældste fotografier der findes af Mårslet Kirke er taget omkring 1900. Der er kun en meget sparsom bebyggelse i nærheden. Foran løber Giberåen, og Obstrupvej ligger som en smal snoet grusvej mod vest. Neden for kirken ses “Det forsvundne hus”, som blev revet ned på foranledning af sognepræsten Thøger Rugholm i 1942, og kun den lille trappe, der førte op til huset, kan ses den dag i dag.

Læs mere om huset, dets beboere og skæbne i“23 lokalhistoriske artikler fra Mårslet sogn”, der kan fås på Egnsarkivet. (Klik på billedet for stor størrelse)

Læs mere om kirkens historie her: Mårslet Kirke og i Hans Møllers hæfte: “27 lokalhistoriske artikler fra Mårslet Kirke og præstegård”, der også kan fås på Egnsarkivet

Lukket for kommentarer.