Frokostpausen er kun for mænd i Mårslet

To gange om måneden mødes en flok mandlige pensionister til frokost i Mårslet Sognehus. Det giver mændene et større netværk og et særligt fællesskab.

Af Louise Harkjær Møller – torsdag den 18. oktober 2018

Samtaleemnerne omkring bordet spænder bredt. Der bliver drøftet vandskader i den lokale multihal og i egnsarkivet, en fortæller om sin tid som pressefotograf, mens en anden fortæller om at spille trompet. Foto: Louise Harkjær Møller

I dag sidder de 17 mænd rundt om langbordet. De fleste har lyst hår og er lidt tynde i toppen, hvis de da overhovedet har mere tilbage. Mændene omkring bordet nikker anerkendende til hinanden og hilser på. Ved siden af langbordet er buffeten med morgenkaffe, rundstykker og pålæg anrettet. Snakken går livligt, mens kaffekopperne fyldes, og brummende latter lyder højt. Månedens første møde i Frokostpausen er begyndt.

Det er Knud Lunderskov, der byder velkommen. Han er idémanden bag ”Frokostpausen”, der er en klub for mandlige pensionister i Mårslet. De vil i klubben gerne bevise, at de sagtens kan holde møder uden kvindelig hjælp, men i dag har der alligevel sneget sig en enkelt kvinde med. Hun er tilknyttet det lokale egnsarkiv og står for dagens oplæg, som handler om Aabo, der er et af byens ældste huse.

En klub for meget voksne mænd
Det hele startede sidste efterår, da Knud Lunderskov læste om en klub for mænd i pensionsalderen i Kristeligt Dagblad. Det gav ham idéen til at starte noget tilsvarende i Mårslet. Først vendte han idéen med sin kone, dernæst præsten og til sidst menighedsrådet, og da han kun mødte opbakning til forslaget, blev skibet sat i søen.

Knud kontaktede Jørgen Brandt Andersen, der også bor i Mårslet, og spurgte, om han ville være medarrangør, og det takkede han ja til. De satte straks en annonce i Mårslet Bladet, og allerede ved det første møde i marts mødte 12 mænd op.

”Til det første møde kendte jeg kun en håndfuld af dem, der kom, men nu kender vi alle sammen hinanden,” siger Knud Lunderskov.

Knud Lunderskov (t.v.) og Jørgen Brandt Andersen er glade for menighedsrådets opbakning til Frokostpausen. Foto: Louise Harkjær Møller

Møderne holdes to gange om måneden. Det foregår i byens sognehus, og rutinerne er faste. Det er altid onsdage fra 10:30-13:00. De starter med morgenkaffe og slutter med frokost. Derimellem er der et oplæg. Morgenkaffen giver menighedsrådet, og så spytter de fremmødte selv i kassen til frokostanretningen. Efter de fire første møder blev strukturen for Frokostpausen evalueret, og det blev enstemmigt vedtaget, at den var nøjagtigt, som den skulle være.

Netværket er vigtigt
Formålet med Frokostpausen er, at det skal være et socialt samlingspunkt. Deltagernes baggrunde er vidt forskellige. Nogle har boet i Mårslet hele livet, mens andre er flyttet dertil for blot et halvt år siden. Det er derfor også en måde, hvorpå tilflyttere kan finde sig en omgangskreds og høre om byens tiltag og historie. Knud tvivler ikke på, at netværket er et vigtigt element i Frokostpausen.

”Når man engang måske kommer til at stå i en situation, hvor man har brug for ekstra hjælp, så er det godt, at man har et netværk, som man ikke er bange for at kontakte,” siger han.

Knud forklarer yderligere, at sammenholdet har udviklet sig og er blevet stærkere, siden Frokostpausen startede, fordi de har lært hinanden bedre at kende og dermed kan slappe af og hygge sig i hinandens selskab.

”Man kan mærke på stemningen, at vi kender hinanden nu. Vi har fundet en fælles jargon, hvor der er plads til sjove indspark og alle typer samtaler,” siger Knud.

Frokostpausen er for alle
Det er åbent for alle mænd i Mårslet og omegn at være med i Frokostpausen, og hver måned annonceres mødedagene i Mårslet Bladet. I øjeblikket er der 21 mænd på maillisten, men der kommer hele tiden flere til. De fleste nye, der dukker op, er blevet prikket på skulderen af en af de mænd, der allerede har deltaget, men Knud understreger, at man sagtens kan være med, selv om man ikke kender nogen på forhånd.

Til møderne deltager der typisk 14-16 mænd per gang. Det er ikke altid helt til at vide på forhånd, hvor mange der kommer, for en del af idéen med Frokostpausen er, at den skal være uformel. Man skal derfor heller ikke tilmelde sig, men man må gerne melde afbud. Hvis det glipper en dag, så sker der dog ikke det store.

”Vi kan godt overleve, hvis der er to stykker pålæg i overskud en dag,” siger Knud Lunderskov med et smil.

(Louise Møller er journaliststuderende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og denne artikel er udarbejdet i forbindelse med et skoleprojekt, hvor hun fik til opgave at skrive en artikel om et valgfrit emne inden for Mårslets bygrænse.)