Mårslet Kirkegård står i fuldt flor

Sommerens blomster

Her i årets sidste sommermåned er der mange smukke blomster på Mårslet Kirkegård. Graverne på Mårslet Kirkegård gør meget ud af at kirkegården skal være et smukt og idyllisk hvilested for dem, der ligger begravet og for de efterladte, der kommer for at mindes deres kære. Ligesådan danner kirkegården et grønt åndehul for byens borgere, der ofte vælger en genvej over kirkegården eller et roligt øjeblik på en af kirkegårdens bænke. Vi bringer her nogle sommerbilleder fra kirkegården, som er taget af Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen, der arbejder som graver på kirkegården.

Grønnere kirkegård

Foto af Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen

Vi er i gang med en proces i at gøre kirkegården grønnere og skabe mere ”liv” på kirkegården ved at tilføre flere planter og med en større variation. Der skal gerne være noget forskelligt at kigge på henover året.

I samarbejde med kirkegårdskonsulenten for Aarhus Stift vil vi kigge på de mange ledige kistegravsteder og store arealer med perleral omkring kirken og lave en udviklingsplan, for at kunne tilbyde mindre urnegravsteder i nærheden af kirken.

Vi har et stort lapidarium, det vil sige en samling af ældre gravminder, men ikke alle gravsten er udtaget til at være bevaringsværdige og vi er med tiden nødt til at skille os af med nogle af dem. Vi har i år flyttet lidt rundt på nogle af de ældre sten og anvendt dem som udsmykning på tomme pladser sammen med en beplantning af blomstrende stauder og buske. Jeg vil på et senere tidspunkt skrive om nogle af de ældre gravminder, hvori vi kan læse om egnens kulturhistorie.

Her i juni planter vi isbegonier, knoldbegonier, pelargonier og andre sommerblomster på de gravsteder, der har aftale herom. Samtidig klipper vi de løvfældende hække, dvs. bøgehæk og fjeldribshækkene, sidstnævnte har jeg hørt flere kalde Mårslet-hæk, da den har været udbredt i bybilledet. Vi har heller ikke set den i så stor udstrækning på andre kirkegårde, men det kunne være sjovt at høre, om andre kender den fra kirkegårdene. Sidst på sommeren klippes thuja og taks og de løvfældende klippes anden gang.

I år har vi indkøbt et nyt køretøj til kirkegårdsdriften. Vi kom af med en ca. 30 år gammel maskine og har i stedet fået en eldrevet multitruck. Den er næsten lydløs, så man kan blive helt forskrækket, når vi kommer kørende, men den er meget behagelig at arbejde med på kirkegården.