Grønnere kirkegård og ugleunger

Grønnere kirkegård

Foto af Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen

Vi er i gang med en proces i at gøre kirkegården grønnere og skabe mere ”liv” på kirkegården ved at tilføre flere planter og med en større variation. Der skal gerne være noget forskelligt at kigge på henover året.

I samarbejde med kirkegårdskonsulenten for Aarhus Stift vil vi kigge på de mange ledige kistegravsteder og store arealer med perleral omkring kirken og lave en udviklingsplan, for at kunne tilbyde mindre urnegravsteder i nærheden af kirken.

Vi har et stort lapidarium, det vil sige en samling af ældre gravminder, men ikke alle gravsten er udtaget til at være bevaringsværdige og vi er med tiden nødt til at skille os af med nogle af dem. Vi har i år flyttet lidt rundt på nogle af de ældre sten og anvendt dem som udsmykning på tomme pladser sammen med en beplantning af blomstrende stauder og buske. Jeg vil på et senere tidspunkt skrive om nogle af de ældre gravminder, hvori vi kan læse om egnens kulturhistorie.

Her i juni planter vi isbegonier, knoldbegonier, pelargonier og andre sommerblomster på de gravsteder, der har aftale herom. Samtidig klipper vi de løvfældende hække, dvs. bøgehæk og fjeldribshækkene, sidstnævnte har jeg hørt flere kalde Mårslet-hæk, da den har været udbredt i bybilledet. Vi har heller ikke set den i så stor udstrækning på andre kirkegårde, men det kunne være sjovt at høre, om andre kender den fra kirkegårdene. Sidst på sommeren klippes thuja og taks og de løvfældende klippes anden gang.

I år har vi indkøbt et nyt køretøj til kirkegårdsdriften. Vi kom af med en ca. 30 år gammel maskine og har i stedet fået en eldrevet multitruck. Den er næsten lydløs, så man kan blive helt forskrækket, når vi kommer kørende, men den er meget behagelig at arbejde med på kirkegården.

Ugler i haven

Foto af Andreas Schramm

I den sidste uge i april havde vi den fornøjelse at følge to ugleunger og uglemor i hegnet mellem kirkegård og præstegårdshave. Der har boet natugler her gennem mange år. Vi hører dem om aftenen og finder deres uglegylp med små knogler i, men det er helt fantastisk at få lov også at se ugleungerne.

Minikonfirmanderne var heldige at se de to ugleunger, da vi var på besøg på kirkegården, og det bragte stor fascination blandt eleverne. Det blev en dag på kirkegården ud over det sædvanlige for mange af os.

Graver,
Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen